Consultant aan het woord: Anne

Wie is Anne? 

Ik ben Anne van Muijen, en onlangs gestart als senior consultant Inkoop bij VFM. Wat een leuke, spontane club mensen bij elkaar die me een heel warm welkom gaven! Dit jaar bestaat VFM 25 jaar en ik val gelijk met mijn neus in de boter: begin oktober gaan we op VFM reis. Als senior consultant inkoop begeleid ik opdrachtgevers bij facilitaire aanbestedingen. Daarnaast heb ik een rol in de doorontwikkeling van de positionering van inkoop en enthousiasmeer onze collega’s en (potentiële) opdrachtgevers hierover. Ik woon in Naarden, met mijn vriend Job en 10 maanden oude zoontje Jort. In mijn vrije tijd padel en kickboks ik regelmatig. Van jongs af aan had ik al een voorliefde voor hospitality. Vroeger werkte ik daar, tegenwoordig ben ik vooral vaak te gast!   

Keuze voor consultancy 

Mijn studie deed ik aan de Hotelschool Den-Haag en doorliep aansluitend een master beleid, communicatie en organisatie aan VU Amsterdam. Ik startte als consultant hospitality bij HTC Advies, en groeide langzaamaan steeds meer richting de rol van facilitair consultant. Van 2021 tot 2023 maakte ik de stap naar de opdrachtgeverskant bij het ROC van Amsterdam – Flevoland, op de afdeling huisvesting. Het contractmanagement stond daar nog in de kinderschoenen en gezamenlijk met de afdeling huisvesting is CM naar een volgend niveau gebracht. Nadat ik in februari 2023 terug kwam van mijn zwangerschapsverlof, koos ik ervoor weer als consultant aan de slag te gaan. De redenen hiervoor zijn:  

 

1. De diversiteit en dynamiek: de uiteenlopende opdrachten en het bezoeken van verschillende plekken. De combinatie tussen het menselijk aspect en het organisatorisch en analytisch bezig zijn.  

 

2. De uitdaging met en voor de opdrachtgever: gezamenlijk meedenken met opdrachtgevers om de dienstverlening nog beter te maken en net dat stapje extra te zetten.  En hierin relaties opbouwen met opdrachtgevers.  

 

De belangrijkste les uit het verleden 

Als je start als junior consultant, word je ingehuurd om andere organisaties te helpen. Er wordt veel van je verwacht en gevraagd; inhoudelijk, organisatorisch en op menselijk vlak. Ik heb vooral geleerd om duidelijk mijn grenzen aan te geven, en waar ik voorheen van elke 6 een 10 wilde maken, kijk ik nu bewust gezamenlijk met VFM naar mijn kwaliteiten. Welke opdrachten passen bij mij en hoe kan ik mijn kwaliteiten inzetten richting opdrachtgevers.

 

Inkoop saaie stof? Echt niet! 

VFM is een professionele club die opdrachtgevers goed kan ondersteunen bij inkooptrajecten. 

Inkoop wordt nog wel eens gezien als taaie stof. Ik zie inkoop juist als springplank voor organisaties om ambities door te vertalen naar eisen/wensen naar de leverancier.

 

Daarmee is het dus een essentiële schakel in het succes van een organisatie. Door afstemming op de business strategie via een passende aanbestedingsmethode selecteer je de juiste leverancier om de organisatie verder te brengen. Wat wij zien is dat bij veel opdrachtgevers is het einde van een contractduur gebruikt wordt als de start van een aanbesteding. Een oud contract wordt met een aantal wijzigingen opnieuw in de markt gezet. En dit is vreemd, in een dynamische markt die zo snel verandert, en waar organisaties mee-veranderen. Alleen door inkoop te blijven afstemmen met business en strategie kan een organisatie ontwikkelen. En hiervoor werken wij als inkoopteam ook weer intensief samen met de collega’s van sourcing, die meekijken met de strategie van organisaties 

 

MVO en technologie  

Twee onderwerpen waar VFM op dit moment veel mee bezig is, zijn MVO en technologie.  

Als we in 2050 een volledig duurzame circulaire economie willen zijn, dan kunnen organisaties niet anders dan starten met circulair inkopen. Circulaire inkoop vergt andere expertise van een aanbestedingsteam dan voorheen. Vergeet niet dat het ook andere sturing vanuit contractmanagement vraagt. Met deze kennisontwikkeling zijn we bezig binnen VFM. Eén van de pijlers voor 2023/ 2024 is het verbreden van expertise op circulair inkopen.  

 

Binnen VFM zie je nu al een ontwikkeling dat adviseurs van VFM steeds meer gevraagd worden als materiedeskundige. Door technische ontwikkeling en de opkomst van IA verwachten wij dat dit toeneemt. Zal een aanbestedingsproces in de toekomst volledig geautomatiseerd kunnen worden? En verdwijnt de rol van inkoper dan? Dat is voor ons nu nog onduidelijk. Waar ik in geloof is dat het verschil met iedere aanbesteding gemaakt kan worden door de specifieke marktkennis van een consultant.  

 

Marktkennis en contractmanagement kunnen het verschil maken 

Ik zie het als uitdaging binnen iedere aanbesteding om mijn marktkennis te koppelen aan de wensen/ behoeften van de opdrachtgever. Door daarnaast niet alles vooraf dicht te timmeren, maar ruimte te laten voor innovatie/ creativiteit zullen de marktpartijen veel beter hun eigen expertise toe kunnen passen binnen een contract, en specifiek de dienstverlening. t is een goede basis voor een langdurige samenwerking  

 

En hierin maak ik een bruggetje naar de cruciale rol van contractmanagement waar wij als inkoop ook intensief mee samenwerken. Je kan nog zoveel tijd & energie hebben gestoken in een aanbesteding maar als daarna het contract niet gemanaged wordt, is alle tijd/ energie verloren tijd. En daarom vind ik de brug tussen inkoop & contractmanagement zo interessant en cruciaal voor een succesvol contract.  

 

Tot slot 

Vind je het leuk om met mijn eens verder te sparren over ontwikkeling op het gebied van inkoop? Altijd leuk. Je kunt me bereiken via 0651742102 of  anne.vanmuijen@vfm.nl 

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord