De Max Verstappen onder de facilitaire functies

Werving & Selectietraject Manager Facilitaire Services voor Ziekenhuis Bernhoven in Uden

Eindverantwoordelijk voor een facilitaire afdeling in een omgeving die er écht toe doet? Als dat de uitdaging is, dan weet je als werving- en selectiebureau dat het een heel mooi traject wordt. Want een strategische FM positie in de ziekenhuiszorg, dat is toch een beetje de Max Verstappen onder de facilitaire functies.

Maar hoe pak je een dergelijk traject goed aan? Graag nemen we je mee in onze ervaringen en laten we de hoofdrolspelers aan het woord.

Rachel Brussen, HR Business Partner bij Bernhoven:

Wanneer ga je zelf werven en wanneer zet je een werving- en selectiebureau in? Dat is soms een lastig afweging. Uiteindelijk hebben we gekozen om VFM in te zetten omdat zij de arbeidsmarkt op dit vlak goed kennen en een groot netwerk hebben. Aan de voorkant is veel tijd geïnvesteerd om tot het gewenste en intern breed gedragen, zoekprofiel te komen.  Maar dit heeft wel tot een goed voorstel van 3 kandidaten geleid waar we snel mee verder konden. Vanuit Bernhoven hebben we VFM als een prettige en professionele partij ervaren. Met zowel oog voor de belangen van de opdrachtgever, als voor de belangen van kandidaten.

Elke werving begint VFM met een goed begrip van de organisatie, de cultuur en de inhoud van de functie. Bij Bernhoven kozen we voor een uitgebreid werkomgevingsonderzoek. Hierbij nemen we meerdere interviews af, in het ziekenhuis, met relevante personen die dicht bij de functie staan. Denk hierbij aan medewerkers in het team, interne klanten, de afdeling HR, de leidinggevende van de nieuwe man of vrouw. Gedurende een hele dag voerden we deze interviews en kregen daarmee een zeer goed beeld van de functie ‘als geheel’. Natuurlijk is dit ook belangrijk voor onze kandidaten. Die weten écht waar ze aan toe zijn, wat de uitdagingen en de verwachtingen in de functie zijn. Zo kom je sneller met betere kandidaten in gesprek. Met deze informatie hebben we samen met Bernhoven een wervende vacaturetekst opgesteld. Belangrijk onderdeel in deze tekst waren de zogenaamde zachte componenten, de kernkwaliteiten en vaardigheden waarover een kandidaat moest beschikken. Samen met Bernhoven hebben we er vijf gedefinieerd; verbetering door verbinding, visie op facilitaire bedrijfsvoering, executiekracht, samenwerking en werkplezier.

Waar het bij sommige functies, zeker in de huidige arbeidsmarkt, op zijn zachts gezegd ‘uitdagend’ is om goede kandidaten aan je te binden, was dat bij deze functie allerminst het geval. Vacatures op onze VFM-website worden doorgaans al goed gevonden. We besteden veel aandacht aan vindbaarheid in het wervingsprofiel door de juiste zoekwoorden te gebruiken. Nadat we de functie via onze VFM-site hadden uitgezet en een uitgebreide search door onze eigen database hadden uitgevoerd, kwamen de sollicitaties goed op gang. Een hele luxe in de markt waarbij kandidaten het nu voor het zeggen hebben. Groot voordeel daarvan is, is dat je écht kritisch kunt maar ook moet zijn. In een tijdsbestek van vier weken hebben we een longlist van geschikte kandidaten opgesteld met wie wij in gesprek gingen. Naast de ‘harde componenten’ in een CV, bijvoorbeeld opleiding en werkervaring, keken we scherp naar de vereiste competenties; de persoonlijkheid van een kandidaat is altijd ‘key’ in de perfecte match!

Met een shortlist van drie kandidaten zijn we de gesprekken met Bernhoven ingegaan. Bernhoven koos ervoor om niet één maar direct twee gesprekken achter elkaar te voeren. Zo pak je lekker door! Deelnemers aan die gesprekken waren de CFO in de rol van leidinggevende, HR, een belangrijke interne klant en een teammanager van het huidige FM team. Zo beoordeel je een kandidaat vanuit meerdere kanten en zorg je voor een breed gedragen voordracht. Uit deze eerste gespreksronde werd één kandidaat als beste beoordeeld. Zij had nog een gesprek met de voorzitter van de RvB en de directeur HRM. Ook dit gesprek verliep goed en spoedig daarna deed Bernhoven een aanbieding. De kandidaat start per 1 maart 2023!

Helen Paymans, per 1 maart de nieuwe Manager Faciliy Services bij Bernhoven:

Als ik de werving & selectieprocedure van VFM voor de functie van Manager Facilitaire Services bij Ziekenhuis Bernhoven in één woord zou moeten omschrijven dan zou dat SNELHEID zijn.

Er zat amper drie weken tussen mijn kennismakingsgesprek met VFM en het arbeidsvoorwaardengesprek bij Ziekenhuis Bernhoven. Dat heeft mijn inziens enerzijds te maken met een goede voorbereiding aan de kant van VFM; zij wisten daardoor heel goed waar Bernhoven naar op zoek was. En anderzijds zorgde de executiekracht binnen Bernhoven voor de snelheid in de procedure. Heerlijk, daar houd ik van. Ik heb de gesprekken ervaren als open, interesse in de mens, kritisch op de inhoud. Dat is fijn, want daardoor kun je van beiden kanten een goede inschatting maken of er sprake is van een match.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord