De tech-invloed op de gebouwde omgeving

Flexibel en virtueel

De laatste jaren is de gebouwde omgeving flink onder handen genomen en veranderd. O.a. het Nieuwe werken en de recente periode van toegenomen leegstand. Maar ook het veranderde denken t.a.v. hoe de gebouwde omgeving zou moeten aansluiten op werkprocessen en het handelen van mensen, zijn echt zaken van deze tijd. Onderdeel daarvan zijn technologische ontwikkelingen zoals Bring Your Own Device (BYOD), connectiviteit, plaats onafhankelijk werken, mobiel werken en in zijn algemeen: soms fraaie technische bouwwerken en inrichtingen. Maar wat gaat de blik vooruit ons brengen? Op dit moment zijn er duizelingwekkend veel technologische ontwikkelingen die van invloed gaan zijn op hoe wij de kantooromgeving (of de gebouwde omgeving) gaan ervaren en gebruiken. In dit blog licht ik een aantal invloedrijke technologieën uit en de mogelijke effecten hiervan op onze gebouwde omgeving. 

Flexibiliteit

Een thema dat de afgelopen jaren al veel aandacht kreeg en belangrijk blijft is flexibiliteit. Trendwatchers zoals Richard van Hooijdonk en Yuri van Geest voorspellen een grote verandering op praktisch elk gebied. Een voorbeeld is dat zij denken dat organisaties straks minder werknemers zullen hebben en dat er meer sprake zal zijn van netwerken van kennis en kunde. Deze netwerken zijn afdeling en zelfs organisatie overstijgend. Een netwerk of een community komt bijeen als een vraagstuk of project daarom vraagt en valt daarna weer uiteen. De behoefte aan een flexibele omgeving die een organisatie in staat stelt straks zo te kunnen werken, komt o.a. hieruit naar voren. 

Naar een virtuele kantooromgeving

Wat is nog meer van invloed op de gebouwde omgeving? Ray Kurzweil van Singularity University en tegenwoordig ook Google beschouwt bijvoorbeeld de stedelijke omgeving als een concept dat langzamerhand achterhaald raakt. Hetzelfde zegt hij over de kantooromgeving. In de toekomst ("within a few decades" - Ray Kurzweil) zal je met behulp van VR (Virtual Reality) naar je werkomgeving 'gaan' en daarmee dus ook naar de gebouwde/stedelijke omgeving. Feitelijk zit je straks thuis maar ervaar je dat niet zo. Je teleporteert naar een virtuele omgeving. De noodzaak om alle voorzieningen die je in een kantoor of stad nu bewust bij elkaar organiseert, is aan het verdwijnen. Dat geeft te denken over ruimtebehoefte en ruimte invulling. 
 
Met enkele tientallen jaren zullen wij dus veel in VR leven, een extreem vergevorderde wetenschap over de gezondheid van de mens bezitten en veel 3D/4D printen. Het eten zal uit de printer komen. Star Trek becomes reality… Rond 2020 zal bijna iedere bewoner op aarde toegang hebben tot supersnel internet. De gedachte is dat dit via licht en via onze kleding mogelijk moet worden. Daarmee wordt de Internet of Things en de wijze waarop Big Data ons gaat helpen in het leven, nog groter van invloed. Daarmee worden ook voice controlled commando's aan bijvoorbeeld slimme apparaten en robots weer reëler.  In de transitie tijd tussen onze gebouwde omgeving nu, anno 2017, en de VR omgeving van over enkele tientallen jaren, zijn dit de aspecten waar een huisvesting op moet voorsorteren en anticiperen. Als we over vijf jaar alle mails/berichten dicteren aan onze devices, is het niet handig als we in een open kantooromgeving met 20 mensen in één ruimte werken. Er gaan zaken veranderen, zoals verandering altijd constant is.   

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord