Een 2e of 3e leven voor meubilair
"Wij zien een gebouw niet als een plek met spullen maar juist als bron van grondstoffen", vertelt Jamie. "Dit betekent dat binnen onze projecten altijd eerst gekeken wordt naar wat er al is en hoe deze producten (her)gebruikt kunnen worden in een nieuw project." Rever wil materialen en meubilair zoveel mogelijk een nieuw of 2e leven geven. "Je wordt een soort makelaar van meubels”. Rever werkt samen met een partner die beschikt over circa 55.000 M2 aan gebruikt meubilair dat een tweede of derde leven krijgt. "Voor een deel van onze projecten wordt het meubilair voorzien van een unieke tag zodat we gemakkelijk kunnen bijhouden waar meubels staan, wanneer ze voor het laatst onderhoud hebben gehad, etc."
Duurzaamheid bij Rever
Duurzaamheid is sinds 2002 een van de waardes van Rever en zit verweven in het DNA. "In alles wat we doen is duurzaamheid een belangrijke pijler, dat is voor ons als vanzelfsprekend en trekt ook bepaalde opdrachtgevers aan", vertelt Ruben. "Niet alleen richting onze klanten zijn we scherp op duurzaamheid, ook voor onszelf". Zo heeft Rever het kantoor en Clubhuis in Utrecht bewust gekozen. Dit gebouw stond al jaren leeg en werd niet gezien als aantrekkelijk kantoorpand vanwege de minimale hoeveelheid natuurlijk licht. Toch heeft Rever voor dit pand gekozen en gekeken hoe zij het opnieuw leven kunnen inblazen. Inmiddels dient het pand naast het kantoor ook als evenementenlocatie: Meeting Depot.
Kruisbestuiving in het duurzaamheidsverhaal
Bij Rever wordt duurzaamheid gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid met de opdrachtgever. "Kruisbestuiving in het duurzaamheidsverhaal is belangrijk, we moeten het echt samen willen doen", vertelt Ruben. Het vraagt om investering van beide partijen in tijd en energie. "Refurbished is niet altijd goedkoper dan nieuw meubilair, maar kwalitatief wel minstens net zo goed", vult Jamie aan. "Het is bijna altijd maatwerk, daar zijn uiteraard ook kosten aan verbonden. Vaak gaat het refurbishen van meubels goed, maar soms komen we erachter dat bepaalde combinaties in bijvoorbeeld materiaalkeuzes toch niet werken. Dit is een interessante ontdekkingstocht. Hierbij is goed verwachtingsmanagement erg belangrijk"
Refurbishment in opkomst
Bij Rever zien ze dat niet alleen het duurzaamheidsconcept meer begint te landen binnen de markt maar ook refurbishment wordt door meer organisaties opgepakt. Het imago dat het "van de kringloop" komt of meer als tweedehands aanvoelt strookt zeker niet met de realiteit. Materialen zien er als nieuw uit, en er zijn talloze oplossingen in bijvoorbeeld herstoffering. Zo past het uiteindelijk precies in je nieuwe interieur en bij de identiteit van je organisatie. "Het is een mooie ontwikkeling. Waar eerder voor veel bedrijven duurzaamheid een wat loze term was, en het vooral niet te duur mocht zijn, wordt er nu veel concreter actie ondernomen door organisaties".
Natuurlijk wil het weleens voorkomen dat niet alle meubels of materialen in het nieuwe concept refurbished aangeleverd kunnen worden. Er zal dus ook zo heel af en toe weleens een nieuwe stoel gekocht worden. Maar Rever stelt erg strenge duurzaamheidseisen voor hun leveranciers. Met andere woorden: wanneer er een nieuw product gekozen wordt, gebeurt dit nog steeds duurzaam.
Storytelling om medewerkers te betrekken
In de adoptie van een nieuw duurzaam interieurconcept is storytelling een van de succesfactoren. Refurbished meubels en materialen vertellen ieder hun eigen verhaal, en hebben ieder een eigen geschiedenis en route naar hun nieuwe plek waar ze een tweede, derde etc. leven krijgen. Jamie en Ruben benadrukken dat het belangrijk is om dit te delen met de medewerkers in je bedrijf. Op deze manier gaat het verhaal leven binnen de organisatie. Door iedereen eigenaar te maken van het project, het verhaal te vertellen, krijg je iedereen mee.
Storytelling is dus erg belangrijk, maar er moet ondertussen ook naar praktische zaken gekeken worden. Eén van de zaken waar Rever naar moet kijken is de frequentie van verandering binnen de organisatie. In de keuze van meubels en materialen moet hier wel rekening mee gehouden worden. Daarbij moeten ontwerpen heel mooi en duurzaam zijn, maar het moet wel werken in de praktijk. Zo moet er getoetst worden op het exploitatiebeleid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoonmaak en onderhoud, de kosten moeten niet ineens torenhoog worden. Het matchen van meubels en materialen met de organisatie, het onderhoud, storytelling. Het is allemaal onderdeel van het succesvol nieuw leven geven aan meubels en materialen.
Meer interactie in de facilitaire branche is nodig om de volgende stap te maken
"Kijkend naar de toekomst zou het een goede ontwikkeling zijn als er meer interactie in het werkveld komt, en verschillende typen organisaties binnen de facilitaire branche met elkaar in gesprek gaan over duurzaamheid", aldus Ruben. "Door kennis te bundelen, problemen met elkaar te bespreken en door samen op zoek te gaan naar duurzame oplossingen, kunnen we elkaar verder helpen."