Facilitaire toepassingen van nanotechniek

Auteur: Pim van der Kooij, Consultant Projects & Consultancy

Nanotechniek is dé nieuwe ontwikkeling op het gebied van materiaalafwerking en zorgt naar verwachting voor veel innovaties in de komende jaren. Nanotechnologie is eigenlijk een paraplubegrip voor een heel scala van technologieën waaronder Nanocoating. Een techniek die ook veel kansen biedt voor facilitair en dan met name gericht op gebouwbeheer. Er is een duidelijke toekomst voor de toepassing van nanotechniek maar er zit ook een onzekere kant aan het verhaal. 

In elk gebouw treedt vervuiling op en schoonmaakbedrijven hebben het druk om deze vervuiling binnen de korte tijd die hier voor staat te verwijderen. Het reinigen van sanitaire ruimten,  vloeren, ruiten, gevels, etc … Een dagelijks, wekelijks of maandelijks terugkerende actie. Vuile gevels verstoren de representatieve functie van een gebouw. Daarnaast leidt vuilafzetting tot vroegtijdig verval. Nanotechnologie biedt een duurzame oplossing. Nanocoating, een van de toepassingen van Nanotechniek, zorgt ervoor dat gevels langer schoon blijven, het aantal wasbeurten daalt, terwijl de uitstraling van het pand gelijk blijft of zelfs verbetert.  

Wat is Nanocoating?

Fysici en materiaaldeskundigen voeren al jaren onderzoek uit naar materialen voor toepassing in onder meer computers. Dit heeft geleid tot het ontstaan van de nanotechnologie. In onder meer Duitsland is men meer dan 10 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van zogenaamde nanocoating; een ultradunne coating met een hydrofobe (waterafstotende) werking. Druppels maar ook vuil maken minder contact met het oppervlak en blijven als het ware op de puntjes van heel kleine oneffenheden in het oppervlak liggen. Hierdoor hecht vuil zich minder en is  eenvoudiger te verwijderen.  

Facilitaire toepassingen

Glasbewassing
Waarop wordt bespaard? Een goed voorbeeld is glasbewassing. De frequentie van glasbewassing kan in de regel met 50% omlaag. Het reduceren van dure glasbewassing scheelt al gauw duizenden euro’s op jaarbasis. Daarbij hecht vervuiling slecht op deze coating en is het reinigen minder intensief. Het behandelen van een gevel zorgt ook op het gebied van gevelreiniging voor voordelen. Enkele voorbeelden van de toepassing van een nanocoating zijn;

  • De Efteling, die een aantal attracties heeft voorzien van een nanocoating waardoor deze schoon en droog blijven; 
  • Gebouwen die voorzien zijn van een Peeback of Wildplas protect systeem zorgen ervoor dat bij het plassen tegen het gebouw de urine terugspat op de kleding en schoenen van de “dader”. 
  • Viaducten en geluidswallen die behandeld worden met nanocoating welke vuil en daardoor ook graffiti minder laten hechten 

Sanitaire ruimten
Een ander voorbeeld is het behandelen van sanitaire ruimten, douchewanden en tegels. Voorzien van een nanocoating worden ze  minder snel vuil en zijn dus sneller schoon te maken. Een schone badkamer geeft een goede uitstraling naar de gebruiker. 

Naast de voor de hand liggende vervuiling op ramen en doucheruimtes wordt nanocoating al toegepast in grootkeukens, ziekenhuizen luchtbehandeling, warmtewisselaars en koeltorens.  

Verbetering luchtkwaliteit 
Uit onderzoek is gebleken dat de samenstelling van de lucht invloed heeft op gezondheid en prestaties van de mensen. In het onderwijs, utiliteit en de zorg is naar voren gekomen dat een minder vervuilde lucht betere leerprestaties, een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim tot gevolg heeft. Het investeren in verbetering op het gebied van binnenmilieu is niet direct zichtbaar maar de cijfers uit de praktijk wijzen uit dat investeren in een verbetering van het binnenmilieu snel wordt terugverdiend. 

Nanotechnologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van nanodeeltjes op basis van zilver, is één van de oplossingen die bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Een doorontwikkeling van deze technologie is nu beschikbaar waarbij, naast een zelfreinigende eigenschap, een luchtzuiverende eigenschap is toegevoegd. 
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van nanotechnologie zorgt voor een betere luchtkwaliteit in kantoren. 

Subsidiemogelijkheden

Doordat nanotechnologie innovatief en breed toepasbaar is, zijn er zeer veel subsidiemogelijkheden beschikbaar voor het toepassen van deze technologie.. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde energie-investeringsaftrek waarbij u 44% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen kunt aftrekken van de fiscale winst. 

Facilitair toch nog terughoudend

Ondanks de vele kansen zijn facilitaire organisaties en leveranciers op dit moment nog terughoudend. De reden is dat er nog te veel onduidelijk is rond de risico’s voor milieu en gezondheid op de lange termijn (+/- 20 jaar). 

Toekomst

De toepassingen van nu richten zich vooral op de zakelijke markt en minder op de consumentenmarkt wat vooral te maken heeft met de hoge investeringskosten. VFM verwacht dat het niet lang meer duurt dat ook de consumenten markt te maken krijgt met de toepassingen van Nanocoating. De nanocoating zal opgenomen worden in het fabricage proces en zal onze goederen vuilafstotend maken. Hierbij kan gedacht worden aan voertuigen, keukens, (tuin)meubilair maar ook kleding.

Bent u benieuwd wat Nanotechnologie en -coating voor uw gebouw kan betekenen, ik ga graag met u in gesprek!

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord