Facility coaching

Aandacht voor het teamproces en het individu in verandering

Binnen facility management is een duidelijke trend zichtbaar naar inrichting van regievoering met een hogere knip. Wanneer een organisatie overgaat naar een ander regiemodel waarbij de operationele aansturing niet meer binnen het team ligt, vraagt dit een andere invulling van het takenpakket en rol. Als Facilitair Contract- of Accountmanager ziet je dag er opeens anders uit. je Je zit letterlijk en figuurlijk op een andere stoel, die van regisseur. In onze consultancy praktijk zien wij facilitaire organisaties en -professionals worstelen met de vraag: Hoe klim je nu op die nieuwe stoel en laat je los dat wat je zo goed kent en altijd met plezier en enthousiasme gedaan hebt? 

Werken aan teamgevoel voldoende? 

De makkelijke weg voor de teammanager is dan om tussen de teamleden te gaan staan. Dit is ook hetgeen er gebeurde in een van mijn recente projecten waarbij de facilitaire organisatie van single-service, naar een managing agent model overging. Er werd gekeken naar competenties van de teamleden, trainingen werden aangeboden, ondersteuning binnengehaald en gewerkt aan het teamgevoel. En toch haperde het en viel het stil. De vaart eruit….de reisbestemming onduidelijk, verschillende stippen aan de horizon. Geen gevoel van samen en geen reisbestemming van en voor iedereen. 

Wat is er dan mooier als je gevraagd om mee te lopen, mee op hun reis, langs hun pad. Als ervaringsdeskundige en Facility Coach versterk zo ik het team in dit avontuur. Ik help ze graag bij dat wat komen gaat, wat er nodig is en waar je op kunt voorbereiden. 

Het belang van Facility Coaching

Eigenlijk wordt de behoefte aan coaching vooral ervaren door het team en haar manager. Omdat het bekende is losgelaten en het onbekende nog niet is eigen gemaakt, heeft hun vraag nog geen woorden. ‘Wat heb ik nodig, mag ik dat wel vragen en ben ik de enige met deze vraag?’ Hoe creëer je  de veiligheid om deze vragen te stellen en betrek je iedereen? Vanuit Facility Coaching een vraag die mij precies past. De afgelopen jaren heb ik me vanuit persoonlijke interesse en mijn rol als manager verdiept in coaching, systeemdenken, persoonlijke ontwikkeling, TA, NLP etc. Steeds vaker merkte ik dat deze kennis en ervaring van pas kwam in mijn consultancy projecten en een belangrijk onderdeel waren van mijn manier van werken: aandacht voor teamprocessen, onderlinge verhoudingen en persoonlijke ontwikkeling. 

Het Facility Coaching traject

Samen met de Facility Manager zijn we gestart met een coaching traject. We noemen het een experiment waarin zowel het team als ik leer en ontwikkel. In een eerste sessie hebben we onderzocht wat de gewenste situatie is en waar men nu staat? Wat houdt ze tegen om de volgende stap te zetten? Door letterlijk op de grond de stappen neer te leggen en er van een afstand naar te kijken ontstond het inzicht en het gesprek. Helder werd dat wat hen tegenhoudt en ook wat er nog nodig is. Opeens werd het doel weer duidelijk en kunnen stappen gezet gaan worden. Ze zijn er nu echt klaar voor en hebben weer samen een bestemming. We kunnen verder, beginnen met het einde voor ogen. Een start met opnieuw samen werken in een team dat elkaar versterkt, dat elkaar ruimte gunt, veiligheid biedt en vertrouwen geeft. Een team en een toekomst waarin je verantwoordelijkheid neemt, energie en plezier hebt. 

Herkenbaar? 

Ieder team is anders, ieder individu ook. Ik praat er graag met u over door.  
#VFM facility coaching
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord