Hybride Contracteren dé vraag van 2021?

Een artikel van Yorick Vlaar

Als Facilitair Consultant is de tijd waar wij nu in leven heel interessant. Facilitair Managers staan voor nieuwe uitdagingen als gevolg van de Covid-19 pandemie. Flexibel contracteren is voor veel Facilitair Managers een van die uitdagingen. Vanuit mijn rol als Consultant bij VFM zie ik dan ook steeds meer adviesvragen over hybride contracteren.  

88% van de FM'ers ervaart de invloed van Covid-19 op contracten

Een recente poll op onze LinkedIn pagina laat zien dat circa 88% van de Facilitair Managers de afgelopen periode heeft gemerkt dat de Covid-19 pandemie invloed heeft gehad op hun contracten. Niet vreemd dat wij een toenemende vraag zien naar hybride contracteren.

We zien hierin twee stromingen, het aanpassen van bestaande contracten en het aangaan van nieuwe contracten. Bij het aanpassen van bestaande contracten zien wij dat veel organisaties de dienstverlening voornamelijk willen afschalen. Echter zijn partijen zich ervan bewust dat in een latere fase de dienstverlening weer opgeschaald dient te worden. Het is daarom van belang dat hier heldere en concrete afspraken over worden gemaakt tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer. 

Is een hybride model wel zo eenvoudig? 

Het aangaan van nieuwe contracten op basis van een hybride model klinkt eenvoudig, maar lijkt in de markt op nogal wat weerstand te stuiten. Hoe moet een Opdrachtnemer deze flexibiliteit inbouwen in een periode waarin het aangaan van 0-uren contracten en het bieden van een flexibele schil wordt tegengegaan door de overheid?  

Volg onze ontwikkelingen 

Op dit moment voeren wij bij VFM een onderzoek uit naar nieuwe facilitaire contractvormen die inspelen op de wens van Opdrachtgevers om hybride contracten aan te gaan. Geïnteresseerd naar de uitkomsten van dit onderzoek? Volg onze bedrijfspagina. Wij publiceren hier in de komende periode een reeks aan artikelen over het aangaan van hybride contracten.  

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord