Nagenieten van het SWP congres

In de week van het klimaat een workshop geven op het Smart Workplace congres! Dat is een kans die we met beide handen aangrepen. Wij zijn sinds kort partner van dit platform en streven net als SWP naar een duurzame werkomgeving. Met veel plezier deelden we dan ook onze kennis met vakgenoten.

Human capital

Het thema van het congres was human capital. Sprekers als Vincent le Noble, Simone Leenders en Peter van Ulm deelden mooie inzichten. Een aantal opvallende:

  • We gaan naar kantoor om te ontmoeten maar ten opzichte van de pre-corona periode blijkt de gemiddelde bezetting van vergaderruimte gedaald van 33.8% naar 23,3%
  • De aandacht voor sociale cohesie neemt enorm toe. Onderzoek laat zien dat deze samenhang bestaat uit een viertal elementen: saamhorigheid&identificatie, gedeelde normen en waarden, onderling vertrouwen en interactie.
  • Human capital, hoe bind, boei en behoud je dat in onzekere tijden zoals waar we ons nu in bevinden. Peter van Uhm gaf een inspirerend betoog over wat leiderschap daarin kan betekenen.

Kortom: er is veel onzeker, te ontdekken en te verwonderen.

The biggest little Workplace

In onze workshop zochten we de parallel met de film The biggest little farm. Deze film is een  absolute aanrader! Het gaat over een stel dat een stuk woestijn in het midden van Amerika koopt en daar in een aantal jaren een bloeiend ecosysteem van weet te maken. 

Waar zien wij de overeenkomst met de post corona vraagstukken over workplace? We bevinden ons op onontgonnen terrein. Post Corona ligt alles open. We zijn op zoek naar sociale cohesie maar vinden de weg naar kantoor niet. We kunnen op twee plaatsen tegelijk zijn door het hybride werken maar is dat wel echt zo?

In de workshop maakten we drie groepen. Een groep van pioniers met als opdracht om een wervingsactie op te zetten voor meer pioniers. “De wereld is onze playground, niet de organisatie alleen” Er was een groep die nadacht over andere vormen van samenwerking dan die we al kennen. Zij introduceerden een nieuwe rollen: de balansmanager, de gedragsanalist, de data analist en de sfeermaker. En de groep die mocht dromen en verwonderen, startte vanuit het gegeven dat we slechts hele korte tijd op de wereld zijn. We hebben dus de taak en uitdaging om wat moois achter te laten.

Een workshop van 45 minuten blijkt veel te kort voor deze interessante gedachtenoefening. Dit triggert om een vervolg eraan te geven en dat gaan we dan ook zeker doen.

Pioniert u mee?

We pionieren! En hoe leuk is dat. Want ontstaan dan niet de onverwachte samenwerkingen en leidt verwondering niet tot hele mooie nieuwe dingen. Een nieuw ecosysteem voor de workplace? Waar we op een duurzame manier voor mens en wereld het werken gaan faciliteren?

We nodigen u van harte uit om met ons dit spannende pad op te gaan! Binnenkort hoort u meer over het verdiepende vervolg op onze workshop. Nu al nieuwsgierig? David Menkveld vertelt u er graag meer over! 06 25126912

 

Bel of mail onze experts

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord