Midden in de Corona crisis is op maandag 6 april door de Minister-President een blik vooruitgeworpen naar een nog ongewisse toekomst. Of misschien beter; hij heeft iedereen aangespoord na te denken over die ongewisse toekomst. Een toekomst waarin het concept ‘1,5 meter afstand’ in ieder geval de eerste maanden of misschien wel het eerste jaar een rol gaat spelen. Hoofdrolspeler Corona is voorlopig even de baas op deze ‘Animal farm’, in de woorden van George Orwell.
Het is een duw in de rug, die ook gepaard gaat met menselijk leed, lijden en verdriet. Een duw die we wellicht liever niet hadden gehad, maar nu moeten we er gebruik van maken en er sterker, menselijker en groener uitkomen.
Sinds de introductie van het Nieuwe Werken is er al veel veranderd. Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor de werkomgeving. Sprekende concepten waarbij de omgeving bijdraagt aan vitaliteit, innovatie en creativiteit kennen we allemaal. Maar het tegenovergestelde kom ik ook nog te vaak tegen. Een ‘one size fits none’ concept. Hier staat de flexfactor centraal en worden veelal keuzes gemaakt vanuit kostenreductie en optimaal gebruik van m2.
Nu, met het post Corona crisis tijdperk voorzichtig voor de deur (gaan we zeker vanuit!), vraag ik me af, in hoeverre houdt dit nog stand? De Arbonorm is even minder van belang. De noodzaak om op 1,5 meter van elkaar te verblijven, te werken, te vergaderen en te lunchen staat nu bovenaan.
Nu kunnen we natuurlijk vrij gemakkelijk op kantoren gaan uitdunnen en spreiden. Vraag je dan wel af of je de werkomgeving als geheel niet uitholt en of je niet een kans mist. De hedendaagse open en activiteiten gebaseerde werkomgeving zou op een thuis moeten lijken. Het thuis van de organisatie, wel te verstaan. Als we nu gaan uitdunnen en spreiden, zonder verdere maatregelen en oplossingen toe te passen, is dat hetzelfde als dat je thuis aan de eettafel van de 6 stoelen er 3 weghaalt. Of dat je een kamer niet meer met 4 maar met 2 mensen gebruikt, waardoor het kaal en hol gaat aanvoelen en klinken.
Stel jezelf als organisatie daarom de vraag wat je nu aan kwaliteit kan toevoegen aan je omgeving, waarbij je gaat voldoen aan de 1,5 meter afstand. Is dit het moment om echt real time met bezetting van de werkomgeving aan de slag te gaan en Smart Building technologie voor de gebruikers te introduceren? Ga ik nu transparante plastic schotten plaatsen zoals je die ook in de winkels ziet, of kies ik voor een oplossing die over twee tot vijf jaar ook nog mooi en functioneel is? Wil je op voorhand duidelijkheid verschaffen wie naar kantoor komt en hoeveel plek er nog is die dag? De meeste kantoren zijn tegenwoordig uitgerust met een flexfactor, en heeft niet meer voor iedereen een werkplek. Die factor gaat nog verder naar beneden, wanneer de 1,5 meter regel op een kwalitatieve manier wordt ingevoerd. Moeten we een soort incheck functie koppelen aan de werkomgeving? Of gaan we bureaus reserveren zoals we vergaderruimtes reserveren?
Corona noopt ons nu tot actie. Maar bezint eer ge begint en denk ook na over wat de medewerker en de organisatie nodig heeft. Pak de organisatie visie en missie erbij, kijk hoe die zich verhoudt tot uw situatie. Collega Elisabeth Philips heeft het voor ons ook verwoord: VFM Facility Experts heeft de kernwaarden Verbinding, Vertrouwen, Vrijheid. Zij stelt dat in deze tijd Veerkracht daaraan toegevoegd mag worden. Dat uit zich in allerlei zaken en een voor veel organisaties herkenbare invulling hiervan is het digitale werken dat we massaal doen vanuit huis. Veerkracht is ook de hulp die we nu bieden aan de buurvrouw, collega of ons familielid, die hulp vasthouden en meenemen naar de toekomst. Dan richten wij ons op en tonen wij veerkracht.
De werkomgeving mag van mij veranderen naar een meer natuurlijke, duurzame en gevarieerde verblijfplek, waar faciliteiten voor uiteenlopende activiteiten passend bij de organisatie en haar medewerkers te vinden zijn. Een omgeving waar je ook verder gaat in wat je voor elkaar kan betekenen of doen, dan simpelweg een collega zijn. Wat is dat voor uw organisatie, hoe ziet dat eruit? Daar gaan we graag met u naar op zoek. Datzelfde geldt voor de quick en important fixes voor het implementeren van 1,5 meter maatregelen in uw werkomgeving en services. Want dat er veel geregeld zal moeten worden kort na verlichting van de maatregelen, dat is wel duidelijk. Bel mij of mijn collega’s, wij staan voor u klaar.
Bel of mail onze experts
Contractmanagement en het belang ervan neemt toe. Uw facilitaire organisatie gaat mee in deze ontwikkeling. Maar hoeveel contracten kan een contractmanager handelen of andersom: hoeveel contractmanagers heeft uw facilitaire organisatie nodig?
Lees meer