Nieuwe Business modellen binnen FM

Artikel in FMN Connect, juni 2017

Onze consultant Ellen van der veen, heeft naast haar passie voor matchen van personen en organisaties ook een passie voor schrijven. Als redacteur van het magazine FMN Connect interviewde zij Erwin Kuil, Directeur Facility Sevices bij bij Universiteit Maastricht over zijn carièrre en nieuwe business modellen in ons vakgebied. 

Voor twitteraars onder de lezers is Erwin waarschijnlijk geen onbekende. Twitter was één van de ontwikkelingen waar Erwin al vroeg iets in zag. Sinds 2009 heeft hij al bijna 6.000 tweets verstuurd! Ter vergelijking: bekend twitteraar Maxime Verhagen twitterde in die periode zo'n 14.000 keer. Op 1 april jl. werd Erwin directeur van Facility Services bij Universiteit Maastricht en met zijn tweets geeft hij een inkijkje in een interessante facilitaire universiteitswereld. 

Nieuwe business modellen in ons vakgebied? 

Als we spreken over nieuwe business modellen ziet Erwin met name kansen voor andere samenwerkingsvormen met niet voor de hand liggende partijen. Dus niet de bestaande leveranciers van Facilitaire Dienstverlening maar bijvoorbeeld een samenwerking met een supermarktketen. Daarnaast denkt hij dat een beweging naar samenwerken op basis van vertrouwen ons vakgebied gaat veranderen. Vertrouwen richting leveranciers, klant alias student én medewerkers. 

Voor hem ligt de uitdaging in de vraag hoe hij blijft verrassen. Zichzelf en zijn omgeving. Een behoefte te willen creëren door iets te bieden waar niemand nog om vraagt of nog niet aan heeft gedacht. Maar waar ook niemand meer buiten kan op termijn. Zo staat Facility Services aan de vooravond vam de aanbesteding catering. Hij wil graag nadenken over dat wat de cateraar nu nog niet biedt. Zijn gedachten schieten heen en weer tussen foodmarkthallen tot aan het binnen halen van Albert Heijn. Of -in navolging op Google- alles gratis bieden. De productivitiet neemt bij Google zodanig toe dat de investering loont. Waarom geen gratis echt goede en vers gezette voor de studenten als je daarmee studenten aantrekt? Je creëert je eigen markt.

Een ander idee waar Erwin mee speelt is een radicale vermindering van het aantal regels met als doel meer op basis van vertrouwen samen te werken. Heel concreet wil hij een verandering doorvoeren rondom vergaderingen. Ook voor hem geldt dat zijn agenda volloopt met structurele overleggen. Wat zou er gebeuren als je elke vergadering vrijwillig maakt? je bent welkom bij een vergadering en dat geldt voor iedereen. Je mag mee doen met de discussie maar je hebt geen stem als je geen lid bent van het vergaderorgaan, bijvoorbeeld het Managament Team overleg. Een MT-lid kan er bijvoorbeeld voor kiezen om niet te komen maar dan wordt er buiten hem of haar besloten. Hij weet nog niet hoe er binnen de Universiteit op gereageerd gaat worden maar het past bij zijn streven naar transparantie en vertrouwen. "Met het geven van invloed, geef je vertrouwen".

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier.  

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord