Young FM

Succesvol netwerken doe je zo!

'Netwerken, waarom zou je?'
In gesprekken waar VFM kennis maakt met facilitaire starters, blijkt dat netwerken nog niet voor iedereen bij de dagelijkse gang van zaken hoort. Toch kun je daar echt je voordeel mee doen!

Wat is netwerken?

Netwerken is het offline en online leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, carrière en privéleven. Dat is echter slechts één kant van de medaille. Dat netwerk is er niet alleen voor jou, het is de bedoeling dat ook de anderen er iets wijzer van worden. Netwerken is geven en nemen. Dus ook jij helpt mensen in je netwerk aan informatie en nieuwe contacten, en geeft iemand net die tip over die ene leuke baan die goed bij haar past. Zo help je elkaar. De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten.

Hoe doe je dat dan?

Als facilitair professionals hebben we daarvoor een prachtig talent. Immers, facilitaire dienstverlening gaat over mensen. En netwerken begint bij interesse in mensen.

Social media
Ben je op zoek naar kennis? Dan is een voor de hand liggende tool LinkedIn. Dit sociale medium bied je de mogelijkheid om deel te nemen aan inhoudelijke discussies. Maar ook om experts te vinden. Op zoek naar iemand die je kan helpen bij je afstudeeronderzoek? Zoek op de expertise en nodig mensen uit om te linken. Als je aan je uitnodiging een concreet verzoek toevoegt, vergroot je de kans op een reactie fors.
Ben je op zoek naar je eerste baan? Kijk eens op LinkedIn wie jouw droombaan voor de toekomst bezit. Trek de stoute schoenen aan en mail die persoon gewoon. En stel de vraag hoe hij/zij daar gekomen is. Een kop koffie en leuk gesprek gegarandeerd! Ook Facebook en Instagram zijn media die meer en meer ingezet worden om professionele contacten aan te gaan.

Overal en nergens
Social media is wellicht het eerste waaraan je denkt, maar er zijn zeker nog meer mogelijkheden. Eigenlijk ieder contactmoment is in potentie een netwerkkans. Je sportclub, de trein, verjaardagen en festivals, de buren van je ouders… Interessante contacten kun je overal tegenkomen. Uiteraard heb je op een feest geen zin in een zakelijk gesprek. Neem echter wel even de moeite om de naam op te slaan en zoek op een geschikter moment contact.
 

Gouden tips
 

 • Knoop een gesprek aan
  Moeilijk om een gesprek aan te knopen? Nee hoor! Gewoon een kwestie van doen. Probeer een gemeenschappelijke interesse te vinden om makkelijker een gesprek te openen. Mocht dit lastig zijn in een bepaalde setting dan kun je ook een concrete opmerking maken over iets uit de omgeving. “Hoe lang ben jij al aan het wachten?” Probeer iets positiefs (!) te vinden. In het begin is het wellicht lastig om een gesprek aan te knopen. Bedenk wel; hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het is om over je angst heen te stappen en hoe makkelijker de gesprekken lopen. Oefening baart kunst!
   
 • Wees wie je bent
  Teveel mensen verschuilen zich achter dat wat ze doen op netwerkbijeenkomsten. Je bent meer dan je werk of studie! Adem diep in, ontspan en wees jezelf; doe je niet anders voor en blaas dat wat je doet niet op. Mensen prikken daar toch direct doorheen. Wees trots op wie je bent!
   
 • Wees waar je bent
  Leuk gesprek met iemand maar ineens ben je zijn of haar voornaam, bedrijfsnaam of functie vergeten… Herkenbaar? Dan ben je er niet bij met je aandacht! Zorg dat je daar bent waar je bent en écht, oprecht geïnteresseerd bent in iemand. Soms kan het handig zijn om in je hoofd, of zelfs hardop, te herhalen hoe de ander heet of wat hij doet. Op deze manier help je jezelf met onthouden en laat je de ander merken dat je echt belangrijk vind wat hij of zij verteld.
   
 • Eerst luisteren
  Niet alle mensen luisteren echt geïnteresseerd naar wat een ander te vertellen heeft maar vertellen graag over zichzelf. Als jij begint met luisteren kom je er achter wat de raakvlakken zijn en kun je daarop inhaken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord