Visie op een veranderende werkomgeving

Op naar een natuurlijke, duurzame en gevarieerde verblijfsplek als werkomgeving

De afgelopen weken vliegen de meningen, onderzoeken en discussies over de (digitale) tafel. Hoe ziet de werkomgeving post-pandemic eruit? Welke rol gaat het vervullen en waar gaat de werkomgeving naartoe? Welke rol krijgt thuiswerken? Wat betekent dit voor mijn huidige en toekomstige werkomgeving concept? Er is niet één vorm of uiting, er is wel één richting dat jouw organisatie klaar maakt voor meer veranderingen in de toekomst. 

Wicked problem

Het Covid-19 virus is wat je noemt een ‘wicked problem’. De definitie van een wicked problem is dat het probleem moeilijk of onmogelijk is om op te lossen, omdat er kennis ontbreekt, tegenstrijdigheden zijn en continue veranderingen optreden die vaak ook nog moeilijk te herkennen zijn. Om daar beleid en concepten op af te stemmen, is als water naar de zee dragen. In de woorden van Martijn Aslander; “de toekomst en daarmee ook de werkomgeving is nooit af”. De mensheid is ergens wel gewend aan de continue verandering. Maar als het te snel komt en je persoonlijke wereld raakt, zijn er toch veel mensen die dat niet als prettig ervaren. Daarnaast is in onze wereld snelheid maken soms lastig en zelfs onmogelijk. Een grote(re) verandering in een werkomgeving wordt gezien als een project, met een fasering, projectorganisatie, projectbudget en volgordelijke aanpak. In de Covid-19 crisis hebben we gezien dat daar de tijd niet voor is en dat dit dus soms sneller moet en kan. 

De wereld zal meer en meer complexe problemen zoals- of anders dan het Covid-19 probleem voorgeschoteld krijgen. De algemene opinie is dat het werk van kennisprofessionals steeds complexer wordt. Dit vraagt ook andere middelen en voorzieningen. 

Wat blijft hetzelfde?

Verandering in het leven en in werk is een constante. Toch blijven er ongetwijfeld ook zaken onveranderlijk. We zullen altijd in teams aan organisatiedoelen of persoonlijke doelen blijven werken. We zullen ook altijd sociale wezens blijven. Je wilt je collega’s treffen en het gevoel van verbondenheid ervaren. Een plek waar je als organisatie samen kan komen zie ik in de toekomst nog steeds als een behoefte. Het activiteit gerelateerd werken zal ook blijven, alleen de uitingen van die activiteiten gaan verschuiven. 

Office life, home life. Life. 

De versmelting van werk en privé is gaande. Dit zien we al jaren, en door de Covid-19 crisis is dat bij veel mensen in een stroomversnelling geraakt. Soms ook gepaard met nieuwe problematiek voor de professional of organisatie. Grenzen vervagen en werk wordt overal uitgevoerd. Thuis, in de werkomgeving, onderweg of bij de klant in de lobby of het bedrijfsrestaurant. Het maakt dat hier aandacht voor moet komen vanuit HR en FM. De werkomgeving moet meer de aansluiting gaan maken met de thuis wereld van medewerkers. Een plek voor diversiteit, verschillende identiteiten en met een hoog thuis gevoel. Het is een kans voor organisaties om de grens tussen werk en privé minder rigide neer te zetten. Zo stuur je met de organisatie naar een professional die hier klaar voor is en graag hybride werkt. Diversiteit op kantoor zorgt er ook voor dat je niemand op voorhand uitsluit. Er is meer diverse ruimte en dus meer mogelijkheden om een plek in de werkomgeving te zoeken die bij je past. Thuis is het huis voorzien van natuurlijke invloeden zoals planten, een tuin, buiten zitten en openslaande deuren. Je wilt het gevoel hebben in de natuur te zijn. Dit effect is van belang in een werkomgeving en zorgt voor veel grotere acceptatie en waardering van een werkomgeving.  

Waar is het begin van deze puzzel?

In deze veranderlijke tijden is het van belang de verandering in te zetten. Hoe je dat organiseert, is voor iedere organisatie anders. Laat je daarin niet in de maling nemen. Kies niet te snel een richting, maar kies op basis van je visie, ambitie en normen en waarden een eigen richting. Kies om gekozen te worden. Waar sta je als organisatie voor en lijn daar alles aan op. Denk dit door in alles wat je doet en vormgeeft. De natuurlijke, duurzame en gevarieerde werkomgeving is de toekomst. 

Meer weten over deze visie? Neem contact op met Alex de Groot.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord