Programma van Eisen voor circulair meubilair

In het kader van de Europese aanbesteding voor inrichting, circulair meubilair en aanverwante diensten bij/ van Enexis Groep, schreef VFM , een Programma van Eisen (PvE) gericht op circulaire inkoop en dienstverlening. Het PvE werd in veel opzichten een ambitieuze doorvertaling van het circulaire model van Enexis. Er is veel aandacht voor re-use, refurbishment, het verlengen van de levensduur van bestaande producten en de inzet van bestaande producten van derden. Vooruitstrevende KPI’s zorgen ervoor dat gedurende de contractperiode de leverancier uitgedaagd wordt op het thema circulariteit.

Enexis heeft de ambitie om hierin een grote stap te maken. Enexis is gestart met het formuleren van een heldere visie en ambitie op het gebied van circulaire inrichting en dienstverlening. Ook is er een marktconsulatie verricht om te zien of de ambities aansluiten bij de markt. Omwille van onze specifieke kennis op het gebied van duurzaamheid en circulariteit is de opdracht voor het schrijven van het PvE aan VFM gegund. Eerder hebben wij o.a. de circulaire inkoop van de inrichting voor de nieuwbouw van Triodos mogen verzorgen. We zien tot onze blijdschap het aspect duurzaamheid en circulariteit bij steeds meer opdrachtgevers een prominente rol speelt in de vernieuwing van mantelcontracten of bij grote(re) leveranties. 

Teamwork

Het inkoopteam van Enexis bestond uit de FM Business Partner (gebruikers- en beheerperspectief), een specialist Beleid en Innovatie, de eindverantwoordelijk inkoper en de Demand- en Supply manager. Daar is Alex de Groot als specialist vanuit VFM aan toegevoegd. In dit team werkten we aan de verschillende documenten die voor publicatie van de aanbesteding nodig zijn. VFM stelde het PvE op en dacht mee over het prijzenblad. 


Vooruitstrevende KPI's met aandacht voor re-use en refurbishment

Het PvE werd in veel opzichten een passende en ambitieuze doorvertaling van het circulaire model van Enexis. Er is veel aandacht voor re-use, refurbishment, het verlengen van de levensduur van bestaande producten en de inzet van bestaande producten van derden. Vooruitstrevende KPI’s zorgen ervoor dat gedurende de contractperiode de leverancier uitgedaagd wordt op het thema circulariteit. Niet alleen circulariteit is daarin belangrijk. Ook ontwikkelingen op het gebied van de werkomgeving (hybride werken) nemen we mee. Pas als het echt niet anders kan, gaat Enexis over op de aanschaf van nieuwe producten. En dan dienen die ook nog zoveel mogelijk -en aantoonbaar- duurzaam of circulair te zijn.  
Voorbeeld van zo’n KPI is de prestatie indicator die resultaten vraagt op de samenwerking met lokale en/of specifieke partijen die een duurzaam of circulair product maken of verwerken. Er zijn talrijke innovaties gaande op het vlak van duurzaamheid en circulariteit, ook in de inrichting industrie. Daar wil je als organisatie toegang tot hebben. Andere voorbeelden van KPI’s gaan over 50% van alle vaste inrichtingsonderdelen en losse inrichting binnen niveau 1 tot 5 van het circulaire model van Enexis en een groei- en ontwikkelplan voor tijdens de contractperiode, waar de ambitie en aanpak uit blijkt om elk jaar beter te doen op het circulaire vlak. 

De aanbesteding is inmiddels naar tevredenheid verlopen en afgerond. Ook vernieuwend en duurzaam: de contractperiode is voor een lange periode aangegaan, om zo het partnership en de gezamenlijke effort op de doelstellingen en KPI’s te bevorderen. Trots op- en blij met het resultaat!

Gerelateerde projecten

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord