Instandhouding operatiekamers van het OLVG

Alex de Groot is door opdrachtnemer IPMC4u ingezet als één van de projectmanagers bij het project instandhouding van 8 operatiekamers (OK) op locatie Oost van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. Het ziekenhuis kon enkele noodzakelijke ingrepen en onderhoudswerken niet langer uitstellen. Dus ondanks alle extra drukte als gevolg van de pandemie ging men aan de slag. Het ervaren IPMC4u en VFM werkten in dit project nauw samen. Naast enkele functionele verbeteringen in de OK’s, maakte onderhoud van de installaties onderdeel uit van het project. Het streven om het OK programma grotendeels door te laten lopen was een uitdaging. 

Onze werkwijze

Gezien de complexiteit was het belangrijk om vanuit een heldere inventarisatie en gelijke verwachtingen te beginnen. Alle stakeholders en disciplines zijn in de voorbereiding betrokken bij de inhoud en doorlooptijd van het project. Op ingewikkelde onderdelen is de ui afgepeld tot op het niveau ‘uitvoering gereed’. Denk hierbij aan het vervangen en vernieuwen van pendels. Aan de pendels hangen de diverse onderdelen die de zorg nodig heeft (oproepsysteem, afname punt voor gassen, enz.) De afstemming met de zorg is nodig om de functionele eisen scherp te krijgen.. De draaicirkels, het gebruiksgemak en verdeling van functionaliteiten verschilt per OK. Andere medische techniek zoals een Hart Long Machine, beeld routering systemen, infuusrails en veel andere technologie werden in het project aangepakt. Hiermee zijn de OK’s voor de komende 3 tot 5 jaar weer bruikbaar en up to date. 

"Hoe krijgen we de puzzel van de uitvoering gelegd?"

Dat was het meest ingewikkeld. We kregen te maken met diverse lastige hobbels. Zo werd ‘inhaalzorg’ als gevolg van COVID-19 gestart. Tegelijkertijd was de Luchtbehandelingskast (LBK) aan vervanging toe met effecten op het klimaat van de OK’s. Ook het willen beperken van ‘downtime’ voor OK management en personeel waren bepalende elementen. Uiteindelijk maakten we in twee fasen in mei en augustus gebruik van reductie weken. 
We hebben veel geleerd en kijken met trots terug op dit mooie project. De goede samenwerking met IPMC4u, het OK management, Medische Zorgtechnologie en het bouwteam (Van Wijnen, ULC, Dräger, TD OLVG, Roubos OK expertise) leidde tot een mooi resultaat dat binnen planning en budget gerealiseerd kon worden.

Gerelateerde projecten

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.

Akkoord