VFM in diverse facilitaire rollen betrokken bij de succesvolle totstandkoming van de nieuwe Centrale Bibliotheek in het oude postkantoor aan de Neude, rijksmonument in centrum Utrecht
Foto: Raymond Rutting / de Volkskrant
De Bibliotheek Utrecht ontvangt jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers in totaal 12 vestigingen. Jaarlijks zijn er meer dan 2,3 miljoen uitleningen. Bij de totstandkoming van de nieuwe Centrale Bibliotheek in het voormalig postkantoor aan de Neude heeft Alex de Groot gedurende 1,5 jaar als Deelprojectleider Facilitair deel uitgemaakt van de Projectgroep Neude. Later is deze rol geleidelijk overgenomen door VFM-collega Lennart ter Beek als interim Teamleider Facilitair.
In de projectgroep zijn de disciplines Programmering, Exploitatie, Facilitair/ICT, Inrichting, Bouwmanagement, Marketing & Communicatie samen opgetrokken om de renovatie van het oude postkantoor vanuit opdrachtgevers perspectief zo goed mogelijk voor te bereiden en te begeleiden. De centrale bibliotheek Utrecht was gevestigd aan de Oudegracht in een huurpand. De culturele en maatschappelijke rol van de bibliotheek is groot in de stad Utrecht. Dit vraagt zorgvuldigheid, want het is een plek waar mensen belang aan hechten. Studenten studeren er graag, kinderen komen naar vertellingen of opvoeringen, Utrechters lenen boeken en treffen elkaar bij voorstellingen of lezingen. Daarin vervult de Bibliotheek dus een belangrijke maatschappelijke functie, die zo kort als mogelijk onderbroken moet worden.
De ontwikkeling van dit Rijksmonument is erop gericht om in totaal 8 winkelunits, de bibliotheek en een fietsenstalling aan de Neude te accommoderen. De ligging is dergelijk centraal dat dit de nodige logistieke en facilitaire uitdagingen met zich mee heeft gebracht. Denk aan het organiseren van diensten zoals afvalmanagement, beveiliging maar ook de (technische en organisatorische) integratie van twee horecagelegenheden. Er is ook een aanzienlijke programmering, die onder andere plaatsvindt in het theater.
In totaal is 9.000m2 voor de bibliotheek verbouwd en ingericht. Andere delen van het gebouw zijn bestemd voor retail bedrijven. De logistieke zone in het souterrain is voor alle gebruikers. Naast de verantwoordelijkheid voor diverse facilitaire dossiers heeft Alex met hulp van collega’s binnen VFM en de bibliotheek meervoudig onderhandse aanbestedingen doorlopen voor Narrowcasting, AV-middelen en beveiliging dienstverlening. Tijdens de ingebruikname zijn deze contracten door Alex geïmplementeerd. Op het gebied van beveiligingstechniek is de vertaalslag gemaakt van projectie, naar doel, naar ontwerp en realisatie op de onderdelen camera en inbraak beveiliging en toegangscontrole systematiek. Het mechanisch sluitplan was hierin een aanzienlijk onderdeel.
Wie al eens binnen is gelopen weet hoe mooi en kenmerkend deze plek en bibliotheek is geworden. Midden in de stad aan het mooie Neude, staat nu een cultureel hoogtepunt in een historisch gebouw. De verhuizing en ingebruikname heeft plaatsgevonden in Q1 van 2020. De feestelijke opening stond gepland op 13 maart 2020, maar is door Corona uitgesteld. Sindsdien is de bibliotheek wel open en draait het geheel. Utrecht is als stad een culturele sterkhouder rijker in het voormalige postkantoor aan de Neude!
Contractmanagement en het belang ervan neemt toe. Uw facilitaire organisatie gaat mee in deze ontwikkeling. Maar hoeveel contracten kan een contractmanager handelen of andersom: hoeveel contractmanagers heeft uw facilitaire organisatie nodig?
Lees meer